Hangover Cure ei auta krapulaan

Ympäristöterveys Pirtevaan tuli valitus tuotteidenne markkinoinnista (Darra poretabletit). Valituksen mukaan tuotetta markkinoidaan krapulan estoon. Ravintolisien markkinoinnissa saa käyttää vain hyväksyttyjä terveysväitteitä, eikä krapulan esto ole hyväksytty terveysväite.

Ruokaviraston ohjeistuksen mukaan: Krapulan ennaltaehkäisy ei sovellu ravintolisien käyttötarkoitukseksi ICD-10 tautiluokituksessa ei ole suoraan mainittu krapulan ehkäisyä. Krapulassa on kuitenkin kyse alkoholin vieroitusoireista, joiden ehkäisy, hoitaminen tai lievittäminen on lääkkeellinen käyttöaihe.

Ruokaviraston tiedossa ei ole hyväksyttyä terveysväitettä, joka liittyisi liittyisivät krapulan tai alkoholin aiheuttamien haittojen vähentämiseen Riippumatta siitä katsotaanko krapulan ehkäisy tai lievittäminen lääkkeelliseksi väitteeksi, elintarvikkeiden markkinoinnissa saa käyttää vain hyväksyttyjä ravitsemus- ja terveysväitteitä.

Ruokaviraston tiedossa ei ole yhtään hyväksyttyä terveysväitettä tai ns. odotuslistalla olevaa terveysväitettä, jotka liittyisivät krapulan tai alkoholin aiheuttamien haittojen vähentämiseen. Mikäli toimijan tiedossa on kyseisiä terveysväitteitä, heidän kannattaa luonnollisesti tuoda ne valvontaviranomaisten tietoon ja osoittaa mistä komission tai EFSAn dokumentista ne löytyvät. Hyväksyttyjä terveysväitteitä voi käyttää kaikkien niiden tuotteiden markkinoinnissa, jotka täyttävät ko. väitteen käyttöehdot Vitamiineille, kivennäisaineille ja monille muille ravintoaineille sekä joillekin elintarvikkeille on hyväksytty terveysväitteitä. Ne löytyvät mm. komission ylläpitävästä väiterekisteristä. Ruokaviraston sivuilta löytyy ohjeita komission terveysväiterekisterin ja EFSAn kysymysrekisterin käyttämiseen. Jos hyväksyttyjen väitteiden listalta löytyy terveysväitteitä, joiden käyttöehdot täyttyvät yrityksen omassa tuotteessa, voi ko. väitettä käyttää. Esimerkiksi C-vitamiinille on hyväksytty terveysväite ”C-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta”. Väitettä voi käyttää niiden elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä tai markkinoinnissa, jotka täyttävät väitteen käyttöehdot. Poistakaa virheelliset markkinointiväitteet sivuiltanne ja varmistakaa, että myöskään jälleenmyyjänne eivät käytä niitä.

t. terveystarkastaja