Parranajo partaveitsellä

Vanhan sananlaskun mukaan olet vasta sitten kova jätkä kun olet eläessäsi 1. ampunut tykillä, 2. ajanut junaa, 3. emme nyt muista, mutta 4. ajanut parran partaveitselle. Jotta pääset toteuttamaan numeron 4, tutustu tähän partaveitsen käyttö-oppaaseen.

Veitsi säilyy isältä pojalle

Nyt kun innostuit partaveitsen hankinnasta niin kannattaa tehdä se kerralla oikein. Valitse tunnetun veitsivalmistajan käsityönä valmistama veitsi (esim. Ralf Aust tai Dovo). Tällaisilla veitsillä on niin pitkät perinteet, ettei siihen aikaan ollut edes olemassa internettiä mistä tilata kiinalaista partaveitsen muotoon hakattua metallin palasta. Hyvän veitsen tunnistaa nimittäin teräksen laadusta. 

Veitsen terä on mikroskooppisen ohut ja herkkä. Sen näkymätön leikkaava osa pitää suoristaa ennen jokaista parranajoa, jotta veitsi säilyttää terävyytensä ja jälki pysyy tasaisena. Käyttöönotto suoritetaan nahkaista stroppia käyttämällä. Lisäksi veitsi on hyvä teroittaa tasaisin väliaijoin vesihiontakivellä. Menikö hifistelyksi? Tuskimpa säilytät yli 100€ maksavaa keittiöveistäkään huoltamattomasti keittiön lipastossa. 

 

How to Shave

  • Tee tarvittava esivalmistelu ja partavaahdon levitys. Esivalmisteluöljyn tai -voiteen käyttäminen on hyvin suositeltavaa.
  • Stroppaa veitsi.
  • Asettele sormet veitsen taitekohdalle. Kahvan pitää osoittaa aina pois ajosuunnasta.
  • Aja rauhalliseen tahtiin ja lyhyin vedoin.
  • Paina veistä maltillisesti ihoa vasten ja vältä poikittaisliikettä.
  • Pidä veitsen terä n. 30° kulmassa.
  • Suorista ihoa ja kallista päätäsi samalla kun ajat.
  • Aja myötäkarvaan. Jos levität vaahdon useamman kerran eli suoritat useamman passin niin aja toisella kertaa sivuttaissuunnassa ja vasta kolmannella kerralla kevyesti vastakarvaan. 
  • Huuhtele kasvot, kuivaa terä ja levitä aftershave
  • Lähde kaupungille avoautolla ja syö pihvi

 

Partaveitsellä ajo on sen verran jännittävää ja harrastuneisuutta vaativaa puuhaa, että se on muiden turvallisempien tapojen vuoksi päässyt ajan saatossa unohtumaan. Se on ymmärrettävää vaikka se on todellisuudessa yllättävän helppoa. Kaikki eivät vain voi olla alfauroksia. Kaupunkiin mahtuu vain yksi sheriffi. Partaveitsellä ajava on tekijämies, jolla on yksinkertaisesti enemmän munaa kuin suurimmalla osalla meistä. 

 

Shavette on vaihtoterällinen partaveitsi

Parturiliikkeissä käytetään hygieniasyistä vaihtoterällistä partaveistä eli shavettea. Sen ajotuntuma on lähes sama kuin veitsessä, mutta sitä ei tarvitse stropata, teroittaa tai huoltaa. Terä tulee vain vaihtaa vanhan terän tylsyttyä. Perinteistä partaterää käytttävä shavette sopii hyvin laiskemman miehen partaveitseksi. Se on myös reilusti edullisempi vaihtoehto. 

 

Partaveitsi Olivewood

Ralf Aust

Partaveitsi Olivewood

159,99 €

Stroppi

Muhle

Stroppi

49,99 €

Muhle

Alk.

Loppuunmyyty