Seitsemän kysymystä isälle

Isänä oleminen on ollut monilta osin isoa muutoksen aikaa. Monet mannerlaatat ovat siirtyneet – toiset enemmän, toiset vähemmän.

 

Suurin vaikute isyydellä minuun on ollut se, etten ole enää vastuussa vain itsestäni ja omasta hyvinvoinnistani, vaan edessäni on ihmisentaimi, jonka majakkana ja turvasatamana pyrin toimimaan jäljellä olevan elämäni.

Isyyden myötä Metan algoritmit pyrkivät syöttämään minulle Instagramissa jos sun jonkinlaista ”faijakontenttia”, joista suurin osa on pilke silmäkulmassa ja kieli poskessa tehtyä huumorikamaa, mutta myös sellaista, joita katsellessa väistämättä ajautuu harjoittamaan itsereflektiota ja miettii omaa panostaan isänä.

Yksi tällaisista oli julkaisu, jossa näyttelijä Denzel Washington on saatu tekoälyn avulla lausumaan seitsemän kysymystä, jotka esittää omalle isälle ennen kuin on liian myöhäistä.

Tässä tekstissä vastaan näihin kysymyksiin tyttärelleni.

1. Mikä on onnellisin muistoni meistä?

Onnellisimmat muistoni meistä syntyvät jokaisena päivänä, jonka saamme viettää yhdessä. Rakastan seurata kasvuasi ja kehittymistäsi, vaikka välillä tuntuu, että aika kuluu turhan nopeasti. Koska olen jo elämän ehtoopuolella ja sinulla taas kaikki on vasta edessä, koetan vain nauttia siitä, mistä pystyn.

2. Millaisia ensimmäiset päiväsi isänä olivat?

Elämäni onnellisin hetki oli syntymäsi, koska silloin asiat saivat uuden merkityksen. Ennen syntymääsi minulla ei ollut mitään kokemusta lapsista, vauvoista puhumattakaan.

Olin täysin hukassa, mutta ehkä luonto ajoi tikanpojan puuhun tässäkin kohtaa ja löysin itsestäni jotain, mitä en tiennyt omaavani. Vaikka olin epävarma ja jopa pelokas uuden edessä, yllätyksekseni kaikki alkoi sujua kuin vanhalta tekijältä.

3. Mitä olet oppinut rakkaudesta ja mitä se on opettanut sinulle?

Aikuisten välisissä suhteissa rakkaus muuttaa muotoaan mitä pidemmästä suhteesta on kysymys. Kahta samanlaista suhdetta ei ole olemassa, ja joskus rakkaus kasvaa sekä tiivistyy, kun taas joskus rakkaus hiljalleen kuihtuu ja hiipuu pois.

Kun taas puhutaan rakkaudesta omaa lasta kohtaan, suurempaa kiintymyksen tunnetta on vaikea löytää. Mitä kaikkea vanhemmat ovatkin valmiita tekemään lapsiensa eteen… Sitä on rakkaus. Yhtä lailla vanhempi tuntee olevansa rakastettu ja hyväksytty, kun lapsi kietoo kätensä kaulan ympärille ja halaa tiukasti.

4. Mitä haluat ja toivot eniten lapsellesi?

Eniten toivon, että osaisit ja voisit elää itsesi näköistä elämää. Olla onnellinen sellaisena kuin olet. Että olisin osannut opastaa ja kasvattaa sinut ihmiseksi, joka olisi varma itsestään ja paikastaan maailmassa. Ja että tiedät minun olevan tukenasi kaikessa mahdollisessa – silloinkin, kun hommat eivät mene ihan käsikirjoituksen mukaan. Etenkin silloin.

5. Milloin olit minusta erityisen ylpeä?

Tämä on hirveän vaikea kysymys, sillä tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Olet
tallustellut täällä vasta vajaat kolme vuotta, joten tällä hetkellä ylpeyden aiheet liittyvät kasvamiseesi.

Tunsin ylpeyttä, kun opit sanomaan ensimmäisen sanasi, kun opit kävelemään tai kun huudat iloisesti ”iskä!” tullessani kotiin. Tiedän, että tulen tuntemaan ylpeyttä, kun pystyt elämään elämää, josta olet itse ylpeä. Silloin myös minä olen onnistunut.

6. Mikä on kiltein asia, mitä olen sinulle tehnyt?

Niitä on paljonkin. On vaikea nimetä vain yhtä, koska jokainen päivä tuo mukanaan uusia asioita, jotka paljastavat minulle, millainen ihminen sinusta on kasvamassa. Joskus pelkkä tiukka halauskin kesken raskaan päivän riittää.

7. Mitä haluat minun muistavan sen jälkeen, kun olet jo poissa?

Toivoisin sinun muistavan minut rakastavana, tukevana, opettavana ja läsnä olevana iskänä. Kuten elämässä yleensäkään, aina en kykene olemaan kaikkia noita, mutta haluaisin sinun ymmärtävän, että olen tehnyt kaikkeni ollakseni paras mahdollinen isä sinulle.

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa. Googlen tietosuoja ja Käyttöehdot löytyvät täältä.