OLISINPA TIENNYT

Paluu tulevaisuuteen -leffassa Marty McFlyta kielletään muuttamasta menneisyyttä, sillä mikäli hän tekee niin, tulevaisuus muuttuu dramaattisesti. Ja näin käykin, eikä sen korjaaminen ole mikään pikkujuttu.

Meillä jokaisella on lapsena idea, ajatus siitä, mitä haluamme tehdä isona. Tai millaisia haluamme olla aikuisena. Oli kyse sitten ammatista, perheestä, parisuhteesta tai ihan vaikkapa harrastuksista. Kahdeksan, yhdeksän kertaa kymmenestä elämä kuitenkin tulee väliin ja muuttaa suunnitelmiamme ja haaveet sekä toiveet jäävät juuri sellaisiksi. Haaveiksi ja toiveiksi.

Twitterissä suosituksi aihetunnisteeksi viime päivien aikana noussut hashtag #olisinpatiennyt on saanut ihmiset avautumaan omista haaveistaan ja unelmistaan. Tai ehkä enemmänkin siitä, mitä he sanoisivat nuorelle itselleen, mikäli siihen nyt olisi mahdollisuus.

Jokaisella meistä on hetkiä, joita katuu. Joko ne ovat hetkiä tai asioita, joita on tullut tehtyä. Tai ne voivat myös olla asioita, joita ei koskaan tullut tehtyä. Menetettyjä lyöntipaikkoja, joita katuu myöhemmin elämässään.

On yhtä aikaa sekä repivää että kehittävää muistella taaksepäin asioita, joita olisi voinut tehdä tai olla tekemättä. Kannattaako kaatunutta maitoa enää muistella vanhemmiten ja samalla ikään kuin velloa niissä ”virheissään”? Toisaalta menneen muisteleminen voi kääntyä voitoksi, jos ymmärtää olla itselleen armollinen. Tämä on kuitenkin vain elämää, ja teemme aina ratkaisuja sen hetkisten tietojen valossa. Myöhemmin kauempaa katseltuna kaikki näyttää selkeämmältä. Usein, ehkä jopa aina, ihminen ei osaa hahmottaa sitä metsää puilta.

#olisinpatiennyt, pöh. Onneksi en tiennyt mistään mitään. Sillä jos olisin, eipä tässä olisi sellainen kuin on nyt. Kaikki kokemukset, ne paskimmatkin, ovat muokanneet musta sellaisen kuin olen. Ja hyvä niin. Plus aika kultaa muistot. Nyt niille kohelluksillekin osaa nauraa.

Mitä sanoisin nuoremmalle itselleni? En juurikaan mitään, koska tämä polku, jota olen kulkenut, oli tarkoitettu juuri minulle. Nousuineen ja laskuineen. Kliseistä, ehkä, mutta emme voi enää vaikuttaa menneisyyteen. Ja harvoin myöskään tulevaisuuteen. Ainoa hetki, johon meillä on jotain valtaa on tämä hetki.

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa. Googlen tietosuoja ja Käyttöehdot löytyvät täältä.