AITOJA TUNTEITA VAI TEFLONPINNOITETTUA PINTAA?
Simo Salminen lauloi aikoinaan, kuinka ruma sana sanotaan niin kuin se on. Eipä sanota enää, jos iltapäivälehtien toimittajia on uskominen.

Lauantaina 3.2. Espoon Metro Areenalla juhlittiin Emma Gaalaa, kotimaisen musiikin suurta tapahtumaa. Nelosella televisioidun illan suuriksi palkintorohmuiksi nousivat muun muassa Haloo Helsinki!, JVG ja Cheek, eli palkintopöydän putsasivat  Edellä mainitut artisti palkittiin useammilla pysteillä, ja hyvä niin. He saivat palkinnon tekemästään kovasta työstä. Ja vaikka samoissa kategorioissa ehdolla olleet muut artistit jäivät ilman palkintoa, se ei tarkoita, että he olisivat tehneet vähemmän duunia. Valinnat nyt menivät niin kuin menivät. Voittaneet artistit saivat omat hetkensä parrasvaloissa, mutta silti jälkipyykkiä käsitellessä otsikoihin nousivat ulkomusiikilliset jutut, ja tänä vuonna ne eivät olleet starojen asut punaisella matolla, vaan muutaman laulajan prime timessä kivassa nousuhumalassa sopertamat kirosanat.

Vuoden tulokkaan Emman voittanut poppari Leo Stillman tyhjensi pajatson heti tv-lähetyksen kärkeen. Silminnähden yllättynyt laulaja ei selkeästi ollut odottanut voittavansa yhtään mitään, joten hän oli nauttinut mukavasti muutakin kuin kansalaisluottamusta. Se yhdistettynä totaaliseen yllätysvoittoon purkautui aitona reaktiona, joka oli liikaa muutamille korville. Kun suorassa lähetyksessä päästää muutaman v-alkuisen sanana, näinä loukkaantumisen aikana on pomminvarma juttu, että otsikoihin päädytään.

Leon voitto oli miehelle yhtä suuri yllätys kuin allekirjoittaneelle se, että suomalaisella musiikkibisneksellä on tarjottavanaan laulaja nimeltään Leo. Koska kun Leo esitti puheessa retorisen kysymyksen ”mitä vittua?”, istuin sohvalla ja kysyin saman kysymyksen sillä lisäyksellä, että tarkensin sitä kysymällä itseltäni, kuka tämä kaveri on.

Samaa sarjaa oli Santa Cruzin nokkamiehen Archie Cruzin haastattelu, jonka aikana ilmoille päästettiin muutama navanalussana. Rokkari, joka jatkaa Mötley Cruen ja Gunnareiden tai Lemmyn talsiman polkun kulkemista, sanoi vittu ja joku loukkaantui siitä? Mitä vittua sitten? Kun rokkarit eivät voi enää sanoa ”vittu” ja alkavat käyttäytyä korrektisti, siinä vaiheessa rock on kuollut.

Oli miten oli, on hyvä, että näinä geneerisen ja puhtoisen teflonviihteen aikoina löytyy todellisia fiiliksiä. Tarkoitti se sitten sitä, että suorassa lähetyksessä sanotaan kirosana tai kaksi. Meistä on tullut niitä amerikkalaisia sievistelijöitä, joita olemme aiemmin kauhistelleet. Ja se on pelottavaa. Ihmisten pitäisi kasvattaa itselleen tuuma tai kaksi paksumpi iho. Ja antaa yllättyneen popparin sekä kasarirockin lumomaailmassa elävän rokkarin nauttia elostaan ja olostaan. Ainakin he ovat aitoja.