Pomade: Vesi- vai öljypohjainen?

Hiusten muotoilutuotteita löytyy kahta erilaista kastia, vesi- ja öljypohjaisia. Öljypohjaista pomadea voidaan myös kutsua rasvapohjaiseksi. Suuri osa tuotteista on sekoitus molempia, mutta muotoilutuotteet jaetaan öljy- tai vesiliukoiseksi riippuen mikä ainesosa on ensimmäisenä tuotteen inci-luettelossa. Inci-lista on se pitkä lista Latinaa muistuttavia sanoja, jonka avulla kerrotaan mitä rakaa-aineita tuote sisältää.

Tässä esimerkki meidän omasta Inepuisable pomaden inci listasta: Aqua, Ceteareth-20, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Dipropylene Glycol, VP/VA Copolymer, Alcohol, Parfum, Limonene, Linalool, Benzyl Salicylate, Citral, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, DMDM Hydantoin, CI 16255, CI 13015, CI 42090

Ja tässä taas meidän Grease pomaden ainesosat listattuna: Ricinus Communis (Castor) Seed Oil*, Hydrogenated Vegetable Oil, Copernicia Cerifera (Carnauba) Wax*, Parfum, Limonene, Linalool, Citral, Benzyl Salicylate.

Tarkimmat saattoikin jo huomata, että Inepuisable on siis vesipohjainen ja Grease taas öljypohjainen. 

Kuvassa vasemmalla öljypohjainen Grease Pomade 19,90€ >> ja oikealla vesipohjainen Inepuisable Pomade 19,90€ >>

Molemmissa kategorioissa on hyviä ja huonoja puolia ja molemmista löytyy myös matta- sekä kiiltäväpintaisia tuotteita. Öljypohjaiset tuotteet herättävät usein mielikuvan kiiltävästä ja märän näköisestä rasvatukasta, isosta Elvis pompadour tukasta tai tiukasta slickbackista. Näin asia ei kuitenkaan aina ole. Öljypohjaisista tuotteita löytyy monenlaisia ja joka tyyliin sopivia. Kaikkille öljypohjaisille tuotteille on yhteistä se, että ne eivät huuhtoudu pelkällä vedellä pois, sillä niiden idea onkin “jämähtää” tukkaan ja vaativat siis shampoopesun irrotakseen tukasta.  Öljypohjaista pomadea ei tarvitse lisätä joka päivä, vaan hiukset ovat aina muotoiltavissa. Haittapuolena taas on se, että tuotteen jäämiä kertyy lakanoihin ja hattuihin, ellei hiuksia pese aina päivän päätteeksi. Hiukset olisi syytä pestä aina viikon tai kahden välein syväpuhdistavalla shampoolla, joka pitää hiuspohjan puhtaana, hengittävänä ja raikkaana. On myös kohteliasta pestä rasvapohjaiset tökötit pois tukasta enne parturiin tuloa. Hyviä rasvapohjaisia tuotteita ovat esimerkiksi Dapperin Heavy Hold ja Dickin Grease.

 


Taulukko havainnollistaa nopealla vilkaisulla suurimpia eroja vesi- sekä öljypohjaisen pomaden välillä. 

Vesipohjaiset tuotteet kattavat enemmistön tarjonnasta nykypäivänä. Niitä löytyy niin monta erilaista laatua, että jokaiselle varmasti löytyy sopiva. Saveen (inci esim: kaolin, clay) sekoitetut pomadet antavat mattaisen tyylin kun taas rasvoja ja öljyjä sisältävät antavat kiiltoa. Vesiliukoiset tuotteet on usein helppo levittää ja helppo pestä pois. Ne antavat pitoa koko päivälle, mutta eivät kestä sadetta tai raskasta hikoilua. Vesipohjaiset pomadet muistuttavat rakenteeltaan usein geeliä, mutta jättävät enemmän kiiltävän pinnan, kun taas geelit saavat hiukset näyttämään enemmän märältä. Molemmat kuitenkin jättävät hiuksiin kovemman rapean pinnan kuivuessaan, kun taas öljypohjaiset pysyvät pehmeinä ja joustavina pidempään. Vesipohjaisista vaihtoehdoista löytyy myös uudelleen muotoiltavia tuotteita, mutta ne ovat usein kuivia ja mattapintaisia. Hyviä vesipohjaisia tuotteita ovat esimerkiksi Fibre Wax tai Dapperin Pomade.

Keskustelua aiheesta

Kommentoi

Huomaathan, että kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa. Googlen tietosuoja ja Käyttöehdot löytyvät täältä.