PERINTEITÄ VAALIVAA PARTUROINTIA

PARTURI HELSINKI

Dick Johnson avasi toisen parturinsa Helsinkiin viime huhtikuussa. Helsingin parturi on nyt Tampereen ohella toinen paikka, jossa pääsee perinteisen parturiliikkeen tunnelmaan. Mutta mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan?

Perinteiseen barbershopiin astuminen on ainutlaatuinen kokemus: parturiliike on lämminhenkinen paikka, jossa työskentelee omistautuneita, työtään rakastavia ammattilaisia, jotka tuntevat miesten hiukset läpikotaisin.

Old school -parturit ovat jälleen trendikkäitä, ja mikä kiinnostavinta, perinteiset hiusten- ja parranleikkuutavat eivät juuri ole vuosien saatossa muuttuneet.

YLELLISTÄ JA KOTOISAA

1800-luvun lopulta toisen maailmansodan puhkeamiseen asti barbershopit kilpailivat asiakkaista ravintoloiden ja pubien kanssa: ne toimivat hengailupaikkoina, joihin miehet kerääntyivät hiusten- ja parranleikkuun ohella vaihtamaan uutisia ja kuulumisia ystäviensä kanssa. Monet asiakkaat kävivät liikkeissä viikoittain, jopa päivittäin. Elettiin barbershopien kulta-aikaa.

Tyylikkäät kalusteet – siistit, pähkinäpuiset parturintuolit ylellisine verhoiluineen, taiteelliset freskot, koristeelliset peilit ja jopa kristallikruunut kuuluivat perinteisesti kulta-ajan parturiliikkeiden sisustukseen. Ylellisistä puitteista huolimatta parturit oli suunniteltu kotoisiksi paikoiksi, joihin miehet saattoivat tulla rentoutumaan rankan työpäivän jälkeen.

PARTAHÖYLÄ SYRJÄYTTI BARBERSHOPIT

Barbershopit kukoistivat, kunnes partahöylä saapui markkinoille. Kaksi maailmansotaa sekä 1930-luvulla Yhdysvaltojen taloutta ravistellut Suuri lama huononsivat partureiden tilannetta entisestään, kun yhä harvempi mies oli halukas laittamaan rahaa parturipalveluihin. Muutama vuosikymmen myöhemmin hippimuoti suosi hiusten ja parran suhteen hoitamatonta tyyliä, ja parturissa käyminen muuttui täysin vanhanaikaisena pidetyksi asiaksi.

1980- ja 90-luvuilla unisex-parturit pitivät klassiset barbershopit varjossaan. Viime vuosina perinteiset parturiliikkeet ovat kuitenkin alkaneet taas levitä ympäri maailman, kun monet miehet ovat ruvenneet kaipaamaan ainoastaan miehille suunnattua parturikokemusta.

NYKYAIKAINEN, MUTTA PERINTEINEN

Tämän päivän barbershopit tarjoavat sosiaalisia elämyksiä aivan kuten satakin vuotta sitten. Asiakkaat tulevat parturiliikkeisiin kuulemaan mahtavia tarinoita ja vitsejä sekä kiistelemään ajankohtaisista asioista. Parturissa voi istua vanhojen aikojen tyyliin perinteiseen parturintuoliin ja suoda itselleen perinteisen parranajon tai hiustenleikkuun yksinomaan miehille tarkoitetussa parturiliikkeessä.

Barbershopit noudattavat perinteitä – tavallisten nykyaikaisten kampaamojen vastaisesti niissä ei käytetä nykyaikaisia parturointimenetelmiä. Perinteisessä parturiliikkeessä vieraillessa pääsee nauttimaan hyvästä seurasta ja poistumaan paikalta upeasti leikatun tukan kanssa.

Nykyajan vintage-parturiliikkeet tarjoavat asiakkailleen lisäpalveluita, kuten olutta tai viskiryypyn. Tällä tavoin ne kunnioittavat parturiliikkeiden kulta-aikaa, jolloin parran siistiminen oli täysihoidon tuntuinen kokemus. Ammattitaitoiset parturit antavat myös mielellään vinkkejä päivittäisiin parranajo- ja hiustenhoitorutiineihin, jotta voisit näyttää aina mahdollisimman hyvältä.

Käydessäsi perinteisessä barbershopissa saat enemmän kuin hiustenleikkuun tai parranajon – pääset osaksi miehistä perinnettä, joka on todellakin uudelleensyntymisen arvoinen.


Helsingin parturimme kutsuu sinut kokemaan autenttiseen parturielämyksen! Parturi Helsinki – varaa aika tästä!
 

TIESITKÖ?

Oletko koskaan miettinyt, miksi perinteinen barbershopien symboli, barber pole, on väritykseltään punavalkoinen (Eurooppa) tai puna-sini-valkoinen (USA)?

Keskiajalla parturiliikkeissä suoritettiin hiustenleikkuun ja parranajon lisäksi myös suoneniskentää ja muita lääketieteellisiä operaatioita, kuten hampaidenpoistoa sekä muita kirurgisia operaatioita. Parturit tunnettiin myös nimellä barber-surgeon, eli parturi-kirurgi.

Barber polen väritys viittaa siteisiin, joita käytettiin verenvuoron tyrehdyttämiseen. Pestyt siteet ripustettiin kuivumaan pylvääseen, jonka ympärille tuuli sai siteen kiertymään spiraalimaisesti.

Valkoinen väri kuvaa puhtaita siteitä ja punainen verisiä. USA:ssa pylvääseen lisätyn sinisen värin uskotaan viittaavan joko verisuoniin tai vaihtoehtoisesti liittovaltion lippuun.

Keskustelua aiheesta

Kommentoi

Huomaathan, että kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa. Googlen tietosuoja ja Käyttöehdot löytyvät täältä.