Ihmelääkkeestä huijauksen symboliksi – käärmeöljyn lyhyt historia

Dick Johnsonin Snake Oil -partaöljy on saanut inspiraationsa 1800-luvun teollistuvassa Amerikassa myydyistä ihmelääkkeistä, joiden luvattiin parantavan kaikki vaivat.

 

Lumelääkettä, huijauksia ja katteettomia lupauksia. Käärmeöljy on jo villin lännen ajoista alkaen tarkoittanut yleisessä puhekielessä jotain sellaista ihmelääkettä, jonka kaupittelijalla ei välttämättä ole vain hyvät aikeet mielessään.

Samaan aikaan käärme esiintyy kuitenkin esimerkiksi Asklepioksen sauvassa, joka on modernin lääketieteen symboli. Sauvan ympärille kietoutunut käärme löytyy usein esimerkiksi lääkekaappien ovesta tai ambulanssin kyljestä. Mistä ihmisten ja käärmeiden suhde lääketieteeseen ja parannukseen on saanut alkunsa?

Jo antiikin aikoina käärmeiden kyky luoda nahkansa nähtiin uudelleensyntymisen ja voimien palautumisen symbolina.

Asklepios oli kreikkalainen parantamisen ja hyvinvoinnin jumala, ja tarinan mukaan hänen sauvansa ympärille ryöminyt käärme toi hänelle kyvyn herättää poikansa kuolleista.

Asklepioksen temppelit muodostivat antiikin Kreikan terveydenhuollon perustan, ja temppeleissä vapaasti ryömineet käärmeet olivat olennainen osa sairaiden parantamista. Terveyden jumalattaren Hygieian maljasta juova käärme on apteekkien symboli nykyäänkin.

 

Mutta mistä varsinainen käärmeöljy on saanut alkunsa, ja miksi se liitetään huijauksiin ja katteettomiin lupauksiin?

 

Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä on jo satojen vuosien ajan käytetty kiinalaisesta vesikäärmeestä saatavaa öljyä erilaisten tulehdustilojen parantamiseen. Oikeaoppinen öljy sisältää runsaasti omega 3 -rasvahappoja, jotka auttavat tehokkaasti esimerkiksi niveltulehduksiin.

Vaikka kiinalainen käärmeöljy oli alun alkujaan tehokas ja monipuolinen lääke, 1800-luvun lopulle mentäessä tämä linimentti oli saanut jo leiman tehottomana huijauksena. Alun perin kiinalaisten työläisten Pohjois-Amerikkaan tuoman ihmelääkkeen valjasti omaan käyttöönsä Kalkkarokäärmekuninkaana tunnettu Clark Stanley.

 

 

1800-luvun lopulla erilaiset patenttilääkkeet yleistyivät kohisten kasvavassa ja teollistuvassa Amerikassa. Vailla mitään tieteellistä näyttöä markkinoidut ihmerohdot- ja limimentit lupailivat apua esimerkiksi munuaisvaivoihin, päänsärkyyn tai naisten valitukseen.

Kiinalaisia vesikäärmeitä ei esiinny Amerikan mantereella. Stanleyn käärmeöljy valmistettiin Hopi-alkuperäiskansan opeilla kalkkarokäärmeistä, jotka eivät sisällä läheskään niin paljoa hyödyllisiä rasvahappoja kuin kiinalaiset vesikäärmeet.

Säätelemättömän lääke- ja linimenttikaupan seurauksena markkinat tulvivat väärennöksiä, ja tuon ajan käytöntänä oli myös laittaa valmistajan oma nimi ja kuva etikettiin takeena aitoudesta ja laadusta.

Ihmelääkkeiden myyntiä rajoittamaan tehtiin USA:ssa vuonna 1906 laki puhtaamman ruoan ja lääkityksen puolesta, ja vuonna 1916 tehdyssä tutkimuksessa Stanleyn käärmeöljystä löydettiin lähinnä eläinperäistä mineraaliöljyä, chilistä löytyvää kapsaisiinia ja tärpättiä.

Kalkkarokäärmekuninkaan vuoksi käärmeöljyn kaupittelu sai halventavan leiman, ja sanonta jäi elämään merkiten virheellistä, puuttellista tai ilman näyttöä myytävää ihmeparannusta. Käärmeöljyn kaupitteluun viittaavaa puhetta kuulee vieläkin usein esimerkiksi Yhdysvaltain sisäpolitiikassa.

Dick Johnsonin Snake Oil -partaöljy luotiin puhdistamaan käärmeöljyn ongelmallista mainetta. Mystiikka, petollisuus ja ihmisyyden syvin olemus on kiehtonut meitä alusta saakka, mutta halusimme samalla luoda todellisen ihmelääkkeen jokaiselle parralle. Snake Oil -partaöljy valmistetaan Tuusulassa kotimaisena pienkäsityönä muun muassa laadukkaista argan- jojoba- ja manteliöljyistä.

Yli 1500 arvostelua kertovat, että tällä kertaa käärmeöljy todellakin tekee ihmeitä!

Katso Snake Oil tästä!

Keskustelua aiheesta

Kommentoi

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa. Googlen tietosuoja ja Käyttöehdot löytyvät täältä.