"Ilman tätä kokemus ei ole täydellinen..." – Dick Johnson arvosteli yleisön ehdottamat pussikaljajuomat!

Kysyimme Dick Johnson Lifestylen seuraajilta Suomen parhaita pussikaljapaikkoja sekä -juomia. Löydät oppaan itse paikkoihin täältä!


Ja nyt seuraa se kauan odotettu osuus: nimittäin Dick Johnsonin pussikaljajuoma-arvostelu!

Ehdotitte meille rutkasti erilaisia (pääasiassa kyykkytason) juomia. Nappasimme toimitusjohtajan silmän välttäessä firman luottokortin matkaamme ja lähdimme kauppakierrokselle hakemaan parhaita pussikaljajuomia!

Testiin valikoituivat seuraavat tuotteet meille saapuneiden vinkkien ja niiden määrän perusteella:

 • Gambina
 • Valdemar
 • Coop Lager (entinen Rainbow Lager)
 • Kotimaista Vaalea lager 
 • Fat Lizard Ankle Slapper Surf Ale
 • Hartwall Original Lonk Drink
 • Karhu III
 • Aura III

Gambina

 • Alkoholipitoisuus: 21%
 • Hinta: 12,98€ (Alko)
 • Koko: 0,75l

 

On maita, joissa myydään Gambinaa, ja maita, joita ei ole äänestetty maailman onnellisimmiksi.

Jos mietitään yhtä suomalaisen populaarikulttuurin tunnetuinta juomaa, se on ehdottomasti suomalaisia jo vuodesta 1932 ilahduttanut “Iso G”, tai kuten isoisäni tapasi 60-luvulla eletyn nuoruutensa peruilta sanoa, “kampiviina”.

Vaikka tämän rubiinin ja meripihkan sävyissä hohtavan aarteen legenda sai kolauksen pari vuotta sitten kun vanha resepti uusittiin EU-lainsäädännön pakottamana, on sen legendaarinen maine edelleen haastamaton.

Syy Gambinan suureen suosioon maassamme ei ole sen herkullinen maku tai pitkä historia, vaan erityisesti sen murskaavan hyvä hinta/kännisuhde. Juuri ja juuri Alkon lattianrajan yläpuolella olevan viinipullon hinnalla Gambina tarjoaa lähes tuplasti prosentteja verrattuna viiniin, ja vermuttinen ihanuus kihahtaa nuppiin saman tien.

Siinä missä kauneus on katsojan silmissä, Gambinan herkullisuus on maistajan suussa. Vaikka maallikon suuhun Gambinan pistävän halpa, teollinen ja katkera maku voi tuntua kammottavalta, kyse on loppujen lopuksi vain opettelemisesta: katkeruuteen turtuu nopeasti ja erityisesti kokonaisia pulloja nautittaessa jokainen hörppy maistuu edellistä paremmalta.

Tissiposket lantraavat Gambinaa esimerkiksi appelsiinimehuun tai kehittelevät Gambina Spritzin kaltaisia cocktaileja.

Jokainen Gambinaa nauttinut tietää tämän herkun suurimman varjopuolen, eli gambinakrapulan. Voi niitä aamusarastuksen tunteja, kun umpeenmuurautuneet silmät avautuvat uuteen aamuun vailla mielikuvia eilisestä, ja kun kohmeiset kädet hamuilevat lompakkoa, avaimia ja puhelinta kaaoksen keskeltä. Kuivat, rohtuneet ja halkeilleet huulet kuiskaavat hiljaa takovan päänsäryn vaimentamaan hiljaisuuteen petollisen valheen: “ei enää ikinä…”

En tiedä pitäisikö Gambinasta puhua juomasekoituksena vai Men in Black -henkisenä muistinpyyhkijänä. Joka tapauksessa se on potkultaan, hinta/laatusuhteeltaan ja legendaarisuudeltaan niin loistava pussikaljajuoma, että tätä ilman ei kokemus ole täydellinen!

Pussikalja-arvosana: 10/10


Valdemar

 • Alkoholipitoisuus: 15%
 • Hinta: 8,98€ (Alko)
 • Koko: 0,75l

 

Latinalaisen amerikan kommunistisista diktaattoreista puhuttaessa Hugo Chávez mielletään usein Fidel Castron karismattomaksi pikkuserkuksi, ja samankaltaisessa suhteessa Valdemarista puhutaan moneen otteeseen lällärien vaihtoehtona Gambinalle.

Lähinnä opiskelijapiirien puskaradioissa liikkuva huhu ei kuitenkaan täysin pidä paikkaansa. Ensisilmäyksellä Valdemarin muikea hymy, tuikkivat silmät sekä selkeästi jälkikäteen photoshopissa lisätty käsi ja viinilasillinen kätkevät taakseen mystisiä arvoituksia, joita vain pullon suuhun rohkeasti tarttuva voi ratkaista.

En lähtisi vertailemaan Gambinaa ja Valdemaria keskenään, sillä kummallakin on oma hetkensä loistaa täydellistä känniä etsiessä. Ja toisin kuin Gambinalla, Valdemarilla on myös esanssisen aprikoosinen vaimonsa Doris turvanaan.

Valdemarin esanssinen, mutta marjainen suutuntuma on huomattavasti Gambinaa miellyttävämpi, ja syvänpunainen ihanuus valuu kurkusta alas jopa petollisen helposti. Voltteja on vähemmän kuin Gambinassa, mutta nykyään prikulleen neljä euroa Gambinaa alhaisempi hinta on nostanut “Vallun” erityisesti paatuneiden kadunmiesten suosioon. Kompromissi näiden kahden maailman väliltä olisi sitten Marabello.

Mutta myöskään Valdemarin heleä hymy ja komeat viikset eivät tarjoa mystisiä voimiaan ilman inhimillistä hintaa, eli Valdemar-krapulaa. Gambinan hengessä tämäkin väkevä viini on pysäyttänyt ajan monen lauantaiaamun sarastukseen ja saanut lukemattomat ihmiset pohdiskelemaan elämänvalintojaan. Vain alle 9 euron hinnalla!

Pussikalja-arvosana: 9/10


Coop Lager

 • Alkoholipitoisuus: 4,2%
 • Hinta: 0,99€ (Prisma)
 • Koko: 0,33l

 

Nistikupari, maksuhäiriökalja, pulsukupari, kusinen lager…

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, jotka kaikki nousivat esiin parasta pussikaljajuomaa selvittäessämme. Harmillisesti Rainbow-tuotteiden uudelleenbrändäys Coop-merkin alle oli päässyt S-kaupassa jo niin kovaan vauhtiin, ettemme ehtineet hakemaan legendan maineessa paistattelevaa Rainbow-lageria testiimme, vaan jouduimme tyytymään sen korvaajaan, eli Coop Lageriin.

Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin samasta tavarasta, eivätkä Coop-konsernin ruotsalaiset ja tanskalaiset pääjehut ole kehdanneet edes koskea legendaarisen kuparinhohtoiseen tölkkiin.

Sisällöltään maksuhäiriökalja on peruskuraa parhaimmillaan: juotavaa, mutta ei kerrassaan kummoista. Toisaalta pussikaljoittelun ytimessä on yleensä hyvän seuran ja ulkoilman lisäksi myös rahan säästäminen, joten tämä nistikupari hoitaa siinä suhteessa hommansa erinomaisesti, ja se sopii työssäkäyvien lisäksi myös opiskelijoille, maksuhäiriömerkintäisille sekä puliukoille!

Coop Lager myös palauttanee ison osan Kelan maksamista sosiaalietuuksista takaisin valtion kassaan alkoholiveron muodossa, joten hallituskin kiittää!

Pussikalja-arvosana: 5,5/10


Kotimaista Vaalea Lager

 • Alkoholipitoisuus: 4,5%
 • Hinta: 2,44€ (Prisma)
 • Koko: 0,568l

 

Siinä missä entinen Rainbow Lager, nykyinen Coop Lager tunnetaan paremmin nistikuparina, Kotimaista Vaalea Lager on ansainnut erityisesti vapaaherrojen keskuudessa lisänimen “nistihalko”. Yli puolen litran mittainen sisäänpääsy stressivapaalle alueelle maksaa vain vaivaiset 2,44 euroa!

S-kauppojen käynnistämä Rainbow-tuotteiden uudelleenlanseeraus Coop-brändin alle ei ole ainakaan toistaiseksi hetkauttanut Kotimaista-tuoteperhettä. Vaikka hintojen nousu on hilannut nistihalon hintaa ylöspäin, on se edelleen erityisesti kokoonsa nähden hinta/laatusuhteeltaan erinomainen.

Toisin kuin nistikupari jota valmistaa Sinebrychoff, nistihalko on sen sijaan Olvin käsialaa. Vaikka litrahinta onkin karvan verran korkeampi, myös maku on jo huomattavasti siedettävämpi. Vaikka edelleen puhutaan erityisesti mannermaisilla standardeilla “kuralagerista”, nistihalko on perin varteenotettava pussikaljajuoma ja suhteellisen miellyttävä kokemus!

Pussikalja-arvosana: 6,5/10


Fat Lizard Ankle Slapper Surf Ale

 • Alkoholipitoisuus: 5,2%
 • Hinta: 3,99€ (Citymarket)
 • Koko: 0,44l

 

Fat Lizardin tuotteet sujahtavat erityisesti suurempien markettien valikoimissa niihin hyllyihin ja kylmäkaappeihin, jotka pursuavat värikkäin etiketein varustettuja pienpanimo-oluita.

Näennäisesti loputtoman värikkäiden tölkkien meren läpi kahlaaminen vei paatuneelta hipsteriltäkin kymmenisen minuuttia, ennen kuin Fat Lizard lopulta löytyi. Näistä tölkeistä parrakkaat ja fiksipyörillä ajavat nuoret miehet käyvät vähän väliä hakemassa inspiraatiota omiin identiteetteihinsä.

Parasta pussikaljajuomaa selvittäessämme, tästä ns. identiteettijuomien kategoriasta nousi esiin erityisesti juuri Fat Lizard, ja testiin valikoituikin kyseisen panimon valmistama Ankle Slapper Surf Ale. Neljän euron hinnallaan se sopii yksittäisenä nautiskelujuomana sossurotankin budjettiin, huomioiden myös esimerkiksi nistihalkoa ja maksuhäiriökaljaa 0,7 tilavuusprosenttia korkeamman alkoholimäärän.

Itse nautintokokemuksena Ankle Slapper on raikkaan miellyttävä: siinä on karamellisen maltaisen maun lisäksi mosaic-hengessä myös pieni ripaus trooppista hedelmäisyyttä, joka suo kesäiseen pussikaljaan sopivia vivahteita. Lisäpisteet Ankle Slapper saa myös gluteenittomuudesta, joten keliaakikkokin saa viimein vaihtelua iänikuiselle Kukolle!

Pussikalja-arvosana: 8/10


Hartwall Original Long Drink

 • Alkoholipitoisuus: 5,5%
 • Hinta: 2,99€ (Citymarket)
 • Koko: 0,33l

 

Jos tilaat baarissa samalla sekä oluen että lonkeron, voit tokaista baarimikolle näsäviisaasti “kultaa ja hopeaa, kiitos”.

Hartwallin legendaarinen Long Drink kehitettiin alun perin Helsingin olympialaisiin vuonna 1952. Vaikka kyseessä piti olla vain olympialaisten ajan myyty tuote, teollistuvan Suomen kansa tykästyi lonkeroon niin paljon, että siitä tuli nopeasti yksi maamme suosituimmista alkoholijuomista tähän päivään saakka.

Lonkeron suosio pussikaljajuomana ei ole mikään ihme. Se on raikkaan kirpakka kokemus jopa taskulämpimänä, ja jääkylmänä kokemus vain paranee. Jotkut kehtaavat vähätellä lonkeroita teinityttöjen juomina, vaikka ginistä ja greippimehusta valmistettu sekoitus imeytyy tehokkaasti myös parrakkaan tosimiehenkin ikeniin.

Hartwall Long Drink on vuosikymmenien perinteen saattelemana täydellinen valinta raikkaaksi pussikaljajuomaksi.

Pussikalja-arvosana: 9/10


Karhu III

 • Alkoholipitoisuus: 4,6%
 • Hinta: 1,29€ (Citymarket)
 • Koko: 0,33l

 

Usein kuulee sanottavan, että Heineken on vain hollantilainen versio Karhusta. Suomalaisten oluiden matalat laatustandardit tuntien näsäviisas voikin todeta, että Karhu on siis suomalaista Heinekenia, eli jopa ihan juotavaa bisseä!

Koska Karhu on kuitenkin niin mielikuvitukseton olut, että siitä on vaikea sanoa oikeastaan yhtään mitään sen lisäksi, että se on käymisteitse maltaista ja ohrasta valmistettu alkoholijuoma. Karhu on kuitenkin ihan suhteellisen juotavaa kaljaa, ja sehän tulee samalta Sinebrychoffin panimolta kuin aiemmin mainittu nistikuparikin.

Joka tapauksessa 30 eurosenttiä on pieni hinta siitä sosiaalisen statuksen noususta, jonka nistikuparin vaihtaminen Karhuun tekee!

Pussikalja-arvosana: 7/10


Aura Lager

 • Alkoholipitoisuus: 4,5%
 • Hinta: 1,68€ (Citymarket)
 • Koko: 0,33l

 

Turku voisi olla ihan mukava kaupunki ilman niitä turkulaisia. Samaan tapaan Aura on oikein miellyttävä olut, mikäli ei ajattele sen turkulaisuutta liikaa. Vilaus tölkin sivuun suo kuitenkin lohdullisuuden, sillä Turkua hehkuttavasta tölkistä huolimatta Aura pannaan itse asiassa imagoltaan huomattavasti paremmassa paikassa, Lahdessa. Onneksi!

Auraa pidetään usein keski-ikäisten oluena, sillä se on profiililtaan pehmeä ja vaalea: näitä ominaisuuksia rakastajassakin vaalitaan usein vasta myöhemmällä iällä, kun halutaan asettua aloilleen villien nuoruusvuosien kokeilujen jälkeen.

Säyseästä luonteestaan huolimatta Aura on kuitenkin erityisesti viileänä oikein miellyttävä olutnautinto, joka hurmaa hillityllä asenteellaan ja arvokkuudellaan.

Pussikalja-arvosana: 7,5/10

 

Teksti ja kuvat: Teemu Peltoniemi

Kuvankäsittely: Petri Huhtinen

Keskustelua aiheesta

Kommentoi

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa. Googlen tietosuoja ja Käyttöehdot löytyvät täältä.