PERINTEINEN PARTAHÖYLÄ?

"Kunnollinen" parranajaminen on taas muotia. Tai jos ei muotia, niin paljon yleisempää ja kiinnostavampaa kuin vaikka viisi vuotta sitten. Amerikkalainen parranajo on syrjäyttänyt monella parranajajalla muoviset partahöylät ja marketin ponnekaasuvaahdot, ja partakoneetkin alkavat olla useammalla käytössä vain nopeaan parran siistimiseen.

Kunnollisen ajon voi suorittaa karkeasti jaoteltuna kolmella eri välineellä; partaveitsellä, shavetella(eli vaihtoteräveitsellä) sekä perinteisellä partahöylällä. Ja kun sanon partahöylä, en todellakaan puhu siitä oranssista muovilelusta jolla useat vieläkin epätoivoisesti raapivat sänkeään pois.

PERINTEINEN PARTAHÖYLÄ


Partahöylä on hieno vehje. Siinä on vaihdettava kaksipuolinen partaterä, ja ajotulos on aina sen ansiosta huippuluokkaa. Perinteisellä partahöylällä on lapsellisen helppo ajaa, vaikkei höylää kannatakaan luovuttaa lasten ulottuville. Ajoasento on hyvin lähellä samaa kuin muovihöylällä, ja muotokin partahöylässä muistuttaa muovista sukulaistaan. No, hyvin, hyvin kaukaista sukulaista…

Partahöyliä valmistaa mm. Parker, Dick Johnson, Mühle, Merkur ja monet muut vakuuttavat ja alansa ammattilaiset parranajoon erikoistuneet tekijät.

Partahöyliä löytyy myös useammassa eri mallissa, mutta kaikille niille yhteistä on jämäkkyys. Se sopii hyvin käteen, on jämäkkä ajaa, jolloin lopputuloksesta tulee siisti. Painavemman höylän ajotuntuma muistuttaa enemmän työkalua kuin maalipensseliä.

Partahöyliä on usein kahta mallia, aloittelijan malli ”closed comb” eli suljettukampainen höylä, jossa terä on enemmän piilossa, ja viiltohaavojen riski on pienempi, sekä kokeneemmille ajajille sopiva ”open comb” eli avokampamalli, jossa terä on enemmän esillä, ja siisti lopputulos on osaavissa käsissä nopeammin saavutettavissa.

Joten, muovihöylällä ajaja, miksi et ajaisi viimeisen päälle olevilla välineillä? Säästät jopa rahaa, ja lopputulos on varmasti parempi, kun et osta kertakäyttöhöyliä, vaan hommaat kunnollisen partahöylän, ja vaihdat vaihtoterän aina vanhan tylstyttyä?

Ja onhan se nyt hienoa noudattaa samaa rutiinia, jota entisaikojen suurmiehet, kuten isoisäsi John F. Kennedy ja Teddy Roosevelt noudattivat.

Partahöylä, helppo ja tyylikäs tie siloisempiin poskiin!

Keskustelua aiheesta

Kommentoi

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa. Googlen tietosuoja ja Käyttöehdot löytyvät täältä.