Elämä Suomessa, juuret Kolumbiassa – vapaaottelija Markus Rytöhonka tähtää Suomen ja maailman huipulle!

– Viistoista sekuntia ja mä tuun vittuun täältä!

Sekuntikellon piipatessa kauttaaltaan tatuoitu mies nousee avannon portaita Espoon Bodominjärvestä. Vaikka rannassa on jo sulaa, paikalle sattunut lenkkeilijä huikkaa, että muualla järvessä on jäätä vielä puoli metriä. Vaikka mennään jo maaliskuun loppua, kevät tuntuu edelleen olevan kaukana.

Rannan kylmästä tuulesta huolimatta järvestä nouseva vapaaottelija Markus Rytöhonka on virkeällä tuulella. Kylmiltään avantoon laskeutuminen on vapaaottelijalle keino rentoutua ja virkistyä ennen treenejä.

 

Treeneille on todellakin tarvetta, sillä 32-vuotias Rytöhonka valmistautuu ahkerasti kuukauden päästä Helsingissä käytävään Cage MMA -vapaaotteluiltaan. Pitkän tähtäimen tavoitteena on nousta Suomen ja maailman vapaaottelun huipulle.

Mestari Kolumbiasta

Rytöhongan elämäntarina ei ole se kaikista tyypillisin. Alun alkujaan Kolumbian Medellínissä Pablo Loperaksi kastettu Rytöhonka adoptoitiin suomalaiseen perheeseen vauvana. Adoptiovanhempien mukana matka vei varhaislapsuudessa ensin Floridan Miamiin isän opintojen perässä, välillä Espooseen ja lopulta 5-vuotiaana Brysseliin, kun isä aloitti työt EU:n leivissä.

Tuleva vapaaottelija kävi koulua suomalaisella luokalla Eurooppa-koulussa. Koulumenestys ei kuitenkaan suosinut urheilullista nuorta Belgiassa, ja hän muutti lopulta yksin Suomeen 17-vuotiaana suorittamaan kymppiluokkaa.

– Mä olin aika villi tapaus silloin nuorena. Aina kun lähdettiin ulos kavereiden kanssa niin se oli perseet, isoin jätkä ja pam naamatauluun.

Pablo Boss. Niskaan tatuoidut syntymä- ja lempinimet kertovat Rytöhongan ylpeydestä omista juuristaan.

Atleettinen tausta sekä taipumus rettelöintiin saivat nopeasti hyvän purkautumiskanavan vapaaottelusta. Pian Suomeen muuttamisen jälkeen kutsu alkeiskurssille tuli ystävän kautta. 

Alkeiskurssi tapahtui vuonna 2009. Kahden vuoden päästä Rytöhonka, nyt ottelijanimeltään Master Colombo, voitti vapaaottelun Suomen mestaruuden.

– Vapaaottelu varmaan pelasti monelta asialta. Tuli hölmöiltyä ja tehtyä tyhmiä juttuja, mutta se antoi sitten oikean suunnan.

Amatööri- ja ammattilaistasolla kokemusta ja voittoja alkoi kertyä. Koronavirus pysäytti elämän hetkellisesti, kunnes viimein ottelutarjous tuli Valko-Venäjältä 2021. Se oli samalla ensimmäinen ammattitason ottelu ulkomailla.

Minskissä Rytöhonka hävisi Valko-Venäjän Alexander Kovaleville. Päivä ennen ottelua painonpudotus oli jouduttu keskeyttämään, kun ottelijalta meno taju rytmihäiriöiden ja huimauksen myötä.

– Kun oli Minskiin kerran lähdetty niin totesin, että tapellaan nyt silti.

Nyt huhtikuun lopun Cage -vapaaotteluiltaan kohdistuu nyt paljon paineita. Rytöhongalla on nyt allaan kaksi tappiota ja loukkaantuminen. Voittoja pitäisi kipeästi saada.

“Yritän olla tosi mukava, jotta jengi haastaa ennakkoluulojaan”

Markus Rytöhonka kaataa vieraiden kuppiin lisää kahvia kotonaan Espoon Järvenperässä. Pöytään kakkua tuo vaimo ja ottelijan asioita hoitava Heli, vieraiden jaloissa pyörii kolmevuotias amerikanbully Blaze. Vapaaottelu-uran lisäksi neljä lasta ja Rytöhongan nuorisotyö pitävät pariskunnan arjen kiireisenä.

Avannosta noustessaan Markus Rytöhonka virkistyi kummasti.

Pari vuotta sitten vapaaottelututtavan kautta tuli pyyntö lähteä kiertämään kouluja ja kertomaan 5.–9. -luokkalaisille esimerkiksi kiusaamisesta, rasismista ja syrjinnästä.

Rytöhonka kokee näkevänsä nuorisotyössä paljon yhteneväisyyksiä omaan nuoruuteensa. Kouluaikaisten traumojen vuoksi pelkkä luokan edessä puhuminen hirvitti, mutta ensimmäisen kouluvierailun jälkeen suunta oli selvä: nyt ottelija vetää koululaisten työpajoja 1–3 kertaa viikossa.

Latinotaustaisen ottelijan rouhea olomuoto yksinään riittäisi kertomaan lapsille, että kiusaamiselle, rasismille ja syrjinnälle ei ole Rytöhongan läheisyydessä tilaa. Neljän lapsen isä ja entinen koulukiusattu itsekin myöntää kuitenkin, että kova ulkomuoto pettää helposti.

– Takapenkin koviksetkin ajattelee että mä olen kova äijä, vaikka olen oikeasti aika pehmo. Aluksi riittikin, että vain seison siellä: se loi tietyn atmosfäärin!

Rytöhonka kertookin, että nuorisotyön, vapaaotteluyhteisön ja oman perheen myötä hän on muuttunut pehmeämpään suuntaan nuoruusvuosien rettelöinnistä.

– Koulupolulta tulee ajatus siitä, että halusin aina mennä massan mukana. Vasta aikuisena on tajunnut että jos jokin on siistiä, niin se on siistiä!

Viime kerran Cage-ottelussa Master Colombo nousikin kehään äitinsä geparditurkissa. Iloisuus, onnellisuus ja toisten kunnioitus ovat vapaaottelijan imagon kulmakivet.

Käsileukkauksesta toipuvan vapaaottelijan treenisessio salilla alkaa rauhallisilla lihasharjoitteilla kuminauhan kanssa.

Rytöhongan mukaan latinotaustainen ihminen törmää edelleen Suomessa ennakkoluuloihin. Vaimo Heli kuvaileekin, että pariskunnan muutto Herttoniemestä Espoon omakotitaloalueelle oli aluksi jännittävää.

– Herttoniemessä musta tuntui, että me kuulutaan sinne. Sitten muutettiin tänne Espoon lintukotoon, ja mietin että mitenkähän Markus otetaan tänne vastaan.

Totuus on kuitenkin joskus tarua ihmeellisempää.

– Taisin joutua sairaalaan pari päivää etukäteen kun kaksosemme syntyivät. Toi olikin sitten sillä aikaa frendannut kaikkien koirapuiston mummojen kanssa ja oli ihan kaikkien suosikki!

Markus naurahtaa ja toteaa, että maahanmuuttajataustaisen ihmisen hartioille lankeaa Suomessa helposti paineita käyttäytyä erityisen esimerkillisesti. Master Colombo ei kuitenkaan ota tästä liikaa paineita, vaan elää omaa elämäänsä ilon, positiivisuuden ja joskus itseironiankin kautta.

– Mä välillä oikein haen huomiota kun joku katsoo että ei vitsi, kaunis suomalainen blondi on tollaisen tatuoidun linnakundin kanssa. Se varmaan hakkaa sitä!

Ylpeyttä omista juurista

Vapaaottelija puhuu elämänsä haasteista avoimesti ja suoraan. Adoptoitu lapsi tuli Belgiassa koulukiusatuksi taustansa vuoksi, ja koulumenestys oli heikkoa. 

Vaikka Rytöhongan kansallisidentiteetti oli pitkään hukassa, aikuisiällä hän oppi arvostamaan parhaita puolia juuristaan sekä Suomessa että Kolumbiassa.

Master Colombo nouseekin aina kehään molempien maiden lippujen kanssa.

– Olen omasta mielestäni paljon isänmaallisempi suomalainen kuin osa kantasuomalaisista frendeistä.

Myös vaimo Heli on asiasta täysin samaa mieltä.

– Oot sä itsenäisyyspäivänä paljon enemmän kartalla Tuntemattomasta sotilaasta ja muusta!

Vapaaottelutreeni saattaa kuulostaa vauhdikkaalta, mutta ainakin alku lähtee rauhallisesti liikkeelle, kun vapaaottelija venyttelee lihaksiaan lämpimiksi.

Pari vuotta sitten tehdyn sukututkimuksen myötä selvisi, että Rytöhongan äiti asuu nykyään New Yorkissa, ja sukua löytyy pitkin maailmaa: jopa Norjasta löytyi yksi serkku tutkimuksen jälkeen. Välit perheeseen ovat lämpimät etäisyydestä ja kielimuurista huolimatta.

– Äitini on tosi uskonnollinen. Vaikka kerroin hänelle etten kuulu kirkkoon, ei hän silti ajatellut että olen joku kirkonpolttaja.

Rytöhonka ei ole vielä tavannut äitiään tai sukulaisiaan kasvotusten. Koronapandemian loppupuolella lentoliput New Yorkiin oli jo ostettu, ja ottelija odotteli koneen lähtöä Helsinki-Vantaalla. Reissu kuitenkin kaatui Yhdysvaltain vaatimaan koronatodistukseen, jollaista hän ei ollut hankkinut.

Tapaamisen peruuntuminen oli musertava kokemus molemmille.

– Jouduin lopulta valehtelemaan, että olin saanut koronatartunnan.

Kaikki kulminoituu kehässä

Markus Rytöhongalla on tässä kohtaa enää alle kuukausi aikaa valmistautua Cage MMA:han Helsingissä. Panokset ovat kovat, ja 32-vuotias vapaaottelija taistelee vastustajiensa lisäksi myös ikääntymistä vastaan.

– Olen kysynyt joka vuosi Heliltä, että lopetanko.

– Vapaaottelussa yhdistyvät kaikki urheilulajit, eikä se ole nyrkkeilyn kaltaista päähän hakkaamista, Rytöhonka kertoo.

Heli kuitenkin kertoo, että usko Master Colombon menestykseen on pariskunnan yhteinen pyrkimys ja päämäärä. Vaimo hoitaa monia ottelijan asioita ja pyörittää kotia, silloin kun mies treenaa. Otteluiden aikana hän myös hoitaa fanituotteiden myyntiä.

– Ollaan kituuteltu monta vuotta, mutta uskomme, että joku päivä se tulee kantamaan hedelmää.

Heli toteaa, että yksi viidentoista minuutin ottelu kehässä edellyttää monen kuukauden valmistautumista. Se vaatii nelilapsiselta perheeltä reilusti joustoa.

– Kun on tällainen perhe pyöritettävänä, niin Markus lähtee yleensä monta viikkoa aikaisemmin valmistautumaan matsiin. Mulle jää tänne himaan lapset, mutta koiran Markus yleensä ottaa mukaan.

Heli tekee sekä vaimon että taustatiimin hommia täydellä teholla. Markuksen tietä menestykseen tukevat myös valmentajan lisäksi esimerkiksi henkinen valmentaja, manageri sekä ravinto-ohjaaja.

Master Colombo kertoo, että tatuoinnit ovat suuri osa hänen identiteettiään. Taiteilija saa Rytöhongan iholla usein vapaat kädet itsensä toteuttamiseen.

Painonpudotus onkin yksi tärkeimpiä asioita otteluun valmistautumisessa, sillä tavoitepainoon on pakko päästä. Vapaaottelija ei koske kahvipöydän kakkupaloihin, sillä otteludieettiä on seurattava todella tarkasti.

– Nyt pitäis kilo viikossa saada veke, silloin ollaan niin sanotusti vetoetäisyydellä!

Rytöhongan painoluokka ottelussa on 65,8 kiloa. Otteluiden ulkopuolella noin 80 kilon tuntumassa pyörivälle taistelijalle valmistautuminen tarkoittaa intensiivisiä dieettejä ja treenaamista. Raha-asioita hoitava Heli lisää, että epäonnistunut painonpudotus johtaa joko rahalliseen tappioon tai ottelun peruuntumiseen.

– Jos et pääse painoon, menetät ottelupalkkiosi vastustajalle. Muuten niistä jo olemattomista masseista lähtee siivu vastustajalle tai ei tule matsia ollenkaan.

“Ehkä Makulla on tarpeeksi massia, tai Packalenilla”

Kello tikittää. Markus kertoo, että tässä kohtaa pitää tähdätä suoraan huipulle ja välttää aikaa vieviä välietappeja. Monet vapaaottelijat ovat vasta parikymppisiä, mutta Rytöhonka täyttää pian 33 vuotta.

– Urheilu-urani ei ole aivan loputon, vaan viisi vuotta on tässä kohtaa aivan maksimi.

Vaikka päivät vierivät, Master Colombo etenee urallaan rauhallisesti ja harkituin liikkein.

Rytöhonka painottaa, että tulevaan pariin vuoteen kasautuu reilusti paineita. Pariskunta uskoo yhdessä unelmaan vapaaottelijan maailmanvalloituksesta.

– Jos tätä ei tee nyt, tätä ei voi viisi- tai edes nelikymppisenä enää tehdä. Mieluummin lopetan onnellisena, kuin olisin joskus helvetin katkera.

Tavoitteet on asetettu nyt korkealle. Haaveena olisi kerätä voitto Cagesta, ja lähteä sen jälkeen ulkomaille keräämään lisää menestystä ja ennen kaikkea tavoittelemaan työn hedelmää, sillä Suomessa alkaa tulla katto vastaan.

Myös Heli pohdiskelee, että täysipäiväinen vapaaottelu-ura ei pelkästään Suomessa onnistuisi.

– En tiedä, onko Suomessa ketään täysipäiväistä vapaaottelijaa. Ehkä Makwan “Maku” Amirkhanilla on tarpeeksi massia, tai (nyt jo lopettaneella) Teemu Packalenilla.

Vastoinkäymisistä huolimatta Markus Rytöhonka uskoo menestykseensä, ja on helppoa ymmärtää, miksi. Positiivinen ja elämäniloinen asenne sekä maailmankansalaisuus ovat olleet tähänkin asti avaimina Master Colombon maailmanvalloitukseen.

Entäs sitten jos huhtikuun Cagessa tulee dunkkuun?

– Ei tuu dunkkuun! Ja jos tulee, niin sitten valitaan eri reitti sinne vuorenhuipulle.

 

Teksti: Teemu Peltoniemi

Kuvat: Petri Huhtinen

 

Heräsikö jutusta palautetta tai uusia jutun arvoisia ideoita? Voit laittaa ne suoraan Dickin omalle journalistille Teemulle osoitteeseen teemu.peltoniemi(at)roguestock.fi

Keskustelua aiheesta

Kommentoi

Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa. Googlen tietosuoja ja Käyttöehdot löytyvät täältä.