MAKEA Sokerointiohje
Ennen sokerointia
Karvan tulee olla minimissään 2-3mm pituista, liian pitkää karvaa ei ole. Karvaa ei tarvitse lyhentää ennen sokerointia. Ensi kertaa sokerointia kokeiltaessa suosittelemme karvan olevan korkeintaan yhden senttimetrin pituista. Pidempää karvaa voidaan sokeroida, mutta se vaatii hieman kokemusta.
Kuori iho samana tai edellisenä päivänä. Kuorintaan sopii parhaiten kuorintahanskat. Hanskalla saa painettua ihoa tasaisesti, jolloin ihosta irtoaa kuollut ihosolukko. Kuorinnan voi tehdä suihkussa pelkällä vedellä tai miedolla saippualla. Vältä liiallista voimaa!
Älä laita iholle viimeisen suihkukerran jälkeen lainkaan rasvoja, voiteita, ym. tuotteita. Iho on parasta olla aivan luonnontilassa.
Sokerimassa
Sokerimassa muuttaa muotoaan lämmönsäätelyllä. Mitä lämpimämpi, sen löysempää sokeri on ja mitä viileämpää, sitä kovempaa sokeri on. Liian lämpimässä sokeri alkaa pehmenemään löysäksi ja käsiteltävyys heikkenee.
Sokerimassa on vesiliukoinen. Jos sokeri tarttuu ihoon, eikä irtoa, sen saa lämpimällä vedellä huuhdeltua pois. Jos sokerimassaa tippuu pinnoille tai tekstiilille, sen saa helposti pyyhittyä pois lämpimällä vedellä.
Kun sokerimassa on työstettävässä kunnossa, max. 35 asteista, massa hylkii vettä. Jos kätesi hikoavat, sokerimassa ei pysy kädessäsi kiinni. Jos sokeroitava alue hikoilee, sokeri ei helposti tartu karvaan. Sokerointi voi olla hieman kivuliasta jännittävää, joka saattaa aiheuttaa hikoilua. Kannattaa sokeroida mielummin hieman viileässä kuin lämpimässä huoneessa.
Sokerimassa lämmitetään ennen sokerointia, jotta massa on helposti muovautuvaa. Lämmityksen voi tehdä sokerinlämmittimessä, mikrossa tai vesihauteessa.
Lämmitys mikrossa
Sokeripurkki laitetaan kannen kanssa mikroon ja lämmitetään miedolla lämmöllä. Riippuen kuinka täynnä sokeripurkki on, sokerimassaa lämmitys kestää 15 – 90 sekuntia. Mikrossa lämmittäessä täytyy olla tarkkana, ettei sokeri lämpeä liikaa tai kiehahda vahingossa. Lämmitä AINA 15 sekunnin sykleissä ja tarkista sokerin koostumus aina tökkäämällä esim. lusikalla sokerimassan keskelle tunteaksesi alkaako sokeri olla muovautuvaa. Jos sokeri pääsee lämpiämään liian löysäksi tai kiehahtaa, anna purkin jäähtyä pöydällä kunnes sokeri on sopivan notkeaa. Kerran kiehahtaminen ei juurikaan vaikuta sokerin koostumukseen, mutta useampi kiehauttaminen muuttaa sokerimassan koostumuksen.
Lämmitys vesihauteessa
Kaada astiaan tai tulpattuun lavuaariin kiehuvaa tai todella kuumaa vettä. Vesihauteen tulee peittää sokeripurkista 2/3 osaa, purkin sisään ei saa päästää vettä. Anna sokeripurkin olla vesihauteessa kunnes sokerimassa on sopivan muovautuvaa. Vesihauteessa pidettävä aika riippuu veden lämpötilasta ja kuinka täynnä sokeripurkki on sokerimassaa.
Jos sokeripurkin kansi on jumissa, välissä on luultavasti vain hieman sokeria. Lämmitä hetki sokeripurkkia, jotta sokeri kannen välissä lämmetessään pehmenee ja kansi aukeaa helpommin.
Sitten sokeroimaan!
Aloitetaan ensimmäisellä kerralla testaamalla tekniikkaa omaan reiteen. Reiteen on helppo harjoitella otteita ja tekniikkaa. Reisi on ergonomisesti helpossa kohdassa ja siinä on hentoa karvaa. Harjoitellaan vain etureisiin, takareidet ovat itseltä vaikeampi sokeroida.
- Suihkuta puhdistusainetta vanulappuun tai baby wipesiin ja puhdista molemmat etureidet puhdistusaineella pyyhkien.
- Ripottele iholle talkkia ja levitä kädellä ohueksi kerrokseksi. Talkkia tuIee olla iholla tasainen vaalea pinta, ei ylimääräisiä kerrostumia.
- Ota lämmitettyä sokerimassaa samalla kädellä kuin kirjoitat, n. golfpallon kokoinen määrä sormenpäillä. Pidä sormenpäät lähellä sokeripurkkia, kunnes olet saanut pyöriteltyä sokerimassapallon ”siimat” sormenpäillesi. Pidä sormet koko ajan osoittaen alaspäin, muuten sokerimassa valuu kämmeneesi, josta et pysty enää sokerimassaa käsittelemään.
- Keskity ettet koske sokeriin toisella kädellä, vaikka se tuntuisi kuinka järkevältä. Tarvitset toisen käden ihon kiristämiseen ja tukiotteeseen.
- Laita polvi koukkuun ja kiristä vapaalla kädellä reiden ihoa.
- Laita sokerimassapallo sormenpäilläsi reiden alaosaan lähelle polvea ja lähde levittämään sokerimassaa iholle kämmenen pituiselle matkalle kuin raapisit ihoa. Sormet muodostavat aina levittäessä kouran. Näin sormilla saadaan painettua sokerimassaa riittävällä voimalla ihoon ja karvat pääsevät kiinnittymään sokerimassan sisälle. Levitettäessä sokeria, täytyy ihoa painaa sormenpäillä voimakkaasti, muuten karvat eivät tartu juuristaan.
- Kun olet levittänyt kämmenen pituiselle matkalle sokerin, nosta loppupäässä sormet irti ihosta ja palaa siihen kohtaan mistä aloitit sokerimassan levittämisen. Toista levittäminen vielä toisen JA kolmannen kerran. Jos menet laskuissa sekaisin, niin ei haittaa, vaikka levittäisit neljännen tai viidennenkin kerran. Kiristä vapaalla kädellä koko ajan ihoa kireäksi.
- Viimeisellä levityskerralla levitä sokerimassa noin 2-3 senttimetriä pidemmälle kuin mihin asti olet aikaisemmin sokeria jo levittänyt. Kun levität sokeria pidemmälle, avaa samalla hieman sormiasi kourasta lappeammaksi iholle, niin että painat isommalla alueella sormenpäillä ihoa.
- Pidä peukalo kämmenen sisällä, se ei saa osua sokeroitavaan ihoon.
- Paina voimakkaasti ihoa, kun olet lähtemässä repäisemään. Tee hyvin matala, mutta napakka repäisy ja laita sormet rauhallisesti takaisin kohtaan missä sokeria on. Muista kiristää vapaalla kädellä ihoa kireäksi.
- Taas levitä sokeria noin 2 senttimetriä pidemmälle kuin missä sokeria on ja toista matala, mutta napakka repäisy.
- Toista uudelleen, kunnes olet saanut koko sokerin pois. Laita aina repäisty sokeri edellisten päälle ja etene rauhallisesti eteenpäin.
- Mikään kiire EI ole. Sokeri ei tartu ihoosi hetkessä eli ensimmäisen repäisyn jälkeen kertaa mielessäsi mitä pitää tehdä ja laita rauhassa sokeroivakäsi sokerimassan päälle ja jatka seuraavaan repäisyyn.
- Sokeroitu alue näkyy ihossa hyvin, kun talkki on lähtenyt. Siirry sokeroimaan viereinen osio. Käytä samaa sokerimassaa, joka on kädessäsi.
- Huolehdi aina, että alue mihin levität sokeria, on huolellisesti ohuen talkkikerroksen peitossa. Muuten sokerimassa saattaa jäädä ihoon kiinni.
Kun sokerointitekniikka tuntuu sujuvan reiteen, siirrytään sääriin. Käytä samaa tekniikkaa. Säärissä on yleensä vahvemmat karvat ja ergonomian kannalta haastavampi alue. Siksi on tärkeää ensimmäisen kerran harjoitella sokerointia helpolla alueella, kuten reidellä.
Tekniikka on sama, mutta voit ottaa hieman isomman sokerimassapallon. Sääriin on sopiva noin kahden golfpallon kokoinen määrä. Mutta voit myös siirtyä yhdestä golfpallon kokoisesta pallosta asteittain isompaan. Heti ei tarvitse lisätä sokerimassan määrää.