Workwearin juuret ovat lähtöisin 1900-luvun alkupuolelta. Varsinaiseksi muoti-ilmiöksi se päätyi vasta 1990- ja 2000-luvuilla. Nykyisin workwearilla on vankka asema katumuodissa ja se on selvästi tullut jäädäkseen.
Workwearilla tarkoitetaan vaatteita, jotka on aiemmin suunniteltu ruumiillista työtä varten. Pitkin 1900-lukua näitä vaatteita ovat käyttäneet työväenluokka ympäri maailman. Kalastajat, metsurit, hiilityöntekijät, roskakuskit, puusepät, metallimiehet, rautatie- ja satamatyöntekijät ovat perinteisiä ammatteja, joissa workwearia nähtiin.
Tyypillisiä workwearin tunnuspiirteitä ovat farkkukangas, work pantsit ja flanellit. Vaatteissa korostuu niiden mukavuus, käytännöllisyys, kestävyys ja minimalistisuus. Workwearista tekee erityisen mielenkiintoisen sen taustalla olevat tarinat.
Esimerkiksi flanellien klassinen ruutukuvio on peräisin pienestä Cedar Springsin kaupungista Michiganista 1930-luvulta. Tuolloiset kylmät talvet pakottivat kaupungin teettämään työväestölle lisäkerroksen lämmintä ja käytännöllistä puettavaa. Näin syntyi ruutukuvioinen flanelli, joka tuli myöhemmin erittäin yleiseksi erityisesti metsureiden keskuudessa.
Jokainen voi varmasti kuvitella sahanpuruisen ja flanellipaitaisen metsurin istumassa juuri kaadetun puun päällä samalla kaivaen flanellinsa rintataskusta tupakka-askin.
Juuri tällaisista hetkistä workwearin ykkösnimet kuten Dickies tai Carhartt ovat saaneet inspiraationsa. Flanellipaita on edelleen loistava valinta metsätöihin, mutta se on myös todella ikoninen vaate mm. skeittaajien keskuudessa.
Skeittaajat ovatkin yksi suuri ryhmä, jotka olivat tuomassa workwearia katukulttuuriin. Syynä tähän oli se, että työläisten vaatteiden tuli olla hyvin joustavia ja mukavia. Lisäksi niiden tuli suojata työntekijää tavallisimmilta kolhuilta ja naarmuilta eivätkä ne saaneet hiertyä heti puhki. Kun vaatteet olivat myös minimalistisen tyylikkäitä, niin ne olivat - ja ovat edelleen - täydellinen valinta skeittaajalle.
Katumuotiin workwear päätyi siis vaatteiden käytännöllisyyden, mukavuuden ja tyylikkyyden perusteella. Samat vaatteet sopivat päälle niin työmaalla kuin työpäivän jälkeisellä oluella. Näin minimalistiset flanellit ja work pantsit kulkeutuivat työmaalta kadulle ja alkoivat edustaa niitä miehiä, jotka tuoksuvat mieluummin ulkoilmalta kuin hajuvedeltä ja joiden kädet eivät täyty rakoista puiden pilkkomisen jälkeen.
Suomen syksyyn workwear on nappivalinta. Laita jalkaasi vedenpitävät bootsit, kääri farkkujen tai work pantsien lahkeet, napita flanelli ylös asti ja viimeistele tyyli pipolla ja minimalistisella takilla.
Kaiken kaikkiaan workwear on moneen tilanteeseen sopiva ja tyylikäs tekevän miehen ratkaisu. Vaatteet on tehty käyttöä varten ja sen takia ne ovat hyvin pitkäikäisiä, joten saat kohtuulliseen hintaan vaatteita, jotka oikeasti kestävät!
Tästä Dickies valikoimaan: www.dickjohnson.fi/dickies